Overcast Clouds , 6 °C / 42 °F
Zeus and Europa

To νησί της Θάσου σύμφωνα με την ελληνική Μυθολογία

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, μια από τις πολλές περιπέτειες του Δία, του μεγαλύτερου θεού των αρχαίων Ελλήνων, έφερε την «ανακάλυψη» της Θάσου. Πριν από πολύ καιρό, ο Agenor ήταν βασιλιάς της ανατολικής Φοινίκης. Είχε τρεις γιους, τον Φοίνικα, τον Κίλιξ και τον Κάδμο, και μια κόρη, την Ευρώπη.

Μια ανοιξιάτικη μέρα ο Δίας μεταμορφώθηκε σε ταύρο, απήγαγε την Ευρώπη και την μετέφερε στην πλάτη του στο Δικταίο Σπήλαιο στην Κρήτη. Εκεί, με τη μορφή ενός όμορφου αετού, ο Δίας συνδυάστηκε με την Ευρώπη και από την ιερή αυτή ένωση γεννήθηκαν τρεις γιοι: ο Μίνωας, ο περίφημος βασιλιάς της Κρήτης, ο Ραδάμανθυς, ο σοφός νομοθέτης και ο Σαρπηδόνας, ο πρώτος βασιλιάς της Λυκίας. Ενώ η Ευρώπη ήταν κρυμμένη στην Κρήτη, ο πατέρας της, ο Agenor διέταξε τους γιούς του και τον εγγονό του Θάσο να κοιτάξουν ψηλά και χαμηλά για την Ευρώπη και να μην επιστρέψουν αν δεν την βρουν.

Η αναζήτηση της Ευρώπης

Ο Φοίνιξ ξεκίνησε προς τα νότια. Ο Κίλιξ πήγε βόρεια μέχρι που έφτασε σε μια εύφορη γη όπου έγινε βασιλιάς: από τότε είναι γνωστή ως Κιλικία. Αφού περιπλανήθηκε στα ελληνικά νησιά, ο Κάδμος συνέχισε την αναζήτησή του στην ηπειρωτική Ελλάδα. Επισκέφτηκε το μαντείο του Απόλλωνα στους Δελφούς και συμβουλεύτηκε την Πυθία την ιέρεια. Αν και ακολούθησε τη συμβουλή της, δεν κατάφερε να βρει την Ευρώπη. Αφού πέρασε από τη Φωκίδα ήρθε στη Βοιωτία, όπου έχτισε μια ακρόπολη, την Καδμεία, και κάτω από αυτήν μια πόλη με φαρδιές λεωφόρους, την οποία ονόμασε Θήβα.

Εν τω μεταξύ, ο Θάσος, εγγονός του Agenor, έψαξε για την Ευρώπη σε διάφορα μέρη μέχρι που έφτασε σε ένα νησί στα ανοιχτά της Θράκης. Συνεπαρμένος από το υπέροχο κλίμα και την πλούσια βλάστηση και ανίκανος να επιστρέψει χωρίς την Ευρώπη, εγκατέλειψε την αναζήτησή του. Αυτός και η ακολουθία του εγκαταστάθηκαν στο νησί, που έκτοτε φέρει το όνομά του.

Άλλες αναφορές στο νησί

Λόγω του καθαρού αέρα και των δροσερών αύρων του καλοκαιριού, οι αρχαίοι ποιητές έδωσαν στο νησί άλλα ονόματα, όπως Αέρια ή Χειρία. Το όνομα αυτό αναφέρθηκε και στο μαντείο των Δελφών που έλαβε ο αρχηγός των Παριανών αποίκων Τελεσίκλης (680 π.Χ.): «Μη πείτε στους Παριανούς, Τηλεσικλή, ότι σας διέταξα να χτίσετε στη νήσο Αέρια μια πόλη που θα να είναι ορατή από παντού. Ονομαζόταν επίσης Aethria, που σημαίνει «καθαρός γαλάζιος ουρανός», και Chrysia, μια αναφορά στη λαμπερή λάμψη του χρυσού (χρυσός) που κάποτε εξορύσσονταν εκεί.

Θρησκεία και λατρεία

Η θρησκευτική πίστη των Θασίων, όπως και όλων των αρχαίων Ελλήνων, επικεντρωνόταν στους δώδεκα θεούς του Ολύμπου. Ωστόσο, προστάτης του νησιού ήταν ο Ηρακλής, ένας μυστικιστικός θεός που μπορεί να είχε την καταγωγή του όχι από τον Έλληνα ημίθεο Ηρακλή, αλλά από τον Φοίνικα θεό Μελκάρθ. Ιδιαίτερες τιμές λάμβαναν ο θεός της θάλασσας Ποσειδώνας και η θεά του κυνηγιού Άρτεμη.

Εορτάζοταν τα μυστήρια της Δήμητρας που έφερε στη Θάσο η Παριανή ιέρεια Κλεοβία. Υπήρχαν, επίσης, ειδικές γιορτές του Πυθίου Απόλλωνα, του οποίου ο χιονισμένος λευκός ναός άστραφτε στην ακρόπολη πάνω από την πόλη.

Πηγή: http://thassos-portal.eu/
Για περισσότερες ιστορίες για το νησί της Θάσου, φροντίστε να επισκεφτείτε το blog μας.

Share:

Iliomagic Luxury Suites - 64004 Thassos Town, Thassos, Greece

info@iliomagic.gr

+30 25930 23465

+30 6983144180